La AFAN, credem cu tărie în câteva lucruri. Credem în educația financiară a sportivilor. Suntem convinși că poate aduce doar beneficii și contribuie la crearea unui mediu propice dezvoltării. Credem în drepturile jucătorilor, dar și în obligațiile acestora. Credem în solidaritate, unitate și responsabilitate. Credem în vocile care ar putea ajuta sportul, în oamenii care pot da un sfat util, de la care putem adăuga niște lecții în bagajul personal.
Asta ne-a motivat să începem o serie de discuții cu actuali sau foști sportivi despre care noi credem că au ceva de spus și merită ascultați. Vrem să punem în lumină exemple de succes, povești care vin la pachet cu o morală. Interviul de astăzi este cu Florin Bratu, alături de care am vorbit despre: cel mai dificil moment din cariera sa; ce înseamnă o accidentare gravă pentru un fotbalist și cum l-a afectat direct; cum s-a reorientat după retragere și cât de greu i-a fost să depășească acea perioadă. În final, Florin are și un sfat pentru cei care trec prin astfel de momente greu de gestionat.
De-a lungul timpului, AFAN a venit în sprijinul fotbaliștilor aflați în dificultate. Nu toți jucătorii își permit să suporte operațiile și/sau tratamentele de recuperare și n-au acces la cele mai eficiente metode de refacere. Costurile sunt ridicate, iar mulți sportivi se trezesc în impas. De aceea, ne-am implicat – și continuăm să o facem – prin constituirea unui fond destinat accidentărilor și altor boli profesionale suferite de sportivii mai puțin norocoși.
Accidentările sunt imprevizibile. Nu poți controla ce se întâmplă în meci sau la antrenamente. Ca jucător, ești expus accidentărilor în fiecare secundă, iar un moment de genul îți poate schimba traiectoria carierei. Azi ești pe val, cel mai bun din lot, mâine poți suferi o accidentare care să te țină departe de gazon luni de zile.
Nu depind de tine, nu poți fugi de ele. Te poți proteja cât mai mult, să te antrenezi calculat și să ai o alimentație potrivită, pentru a avea un organism cât mai solid, dar cam atât. Iar recuperarea după o accidentare gravă e dificilă, ai nevoie de multă ambiție, răbdare, perseverență și tărie.
Florin Bratu a trecut printr-un astfel de moment în 2008, într-un joc cu CFR Cluj, când s-a accidentat grav la ligamente și a ratat restul sezonului, într-o perioadă în care era golgheterul lui Dinamo. Florin ne-a povestit despre accidentarea care i-a blocat ascensiunea și, în mare măsură, i-a încheiat cariera.
Cel mai dificil moment din cariera mea de fotbalist a fost când mi-am rupt genunchiul (ligamentul încrucișat anterior), în toamna lui 2008. Practic, accidentarea mi-a și încheiat cariera. După aceea, nu am mai fost acel Florin Bratu pe care îl știa toată lumea.
M-am mai chinuit așa vreo doi ani, după care am realizat că nu mai sunt eu și nu mai pot oferi oamenilor ceea ce făceam înainte, așa că am renunțat.
După ce s-a retras la 31 de ani, Florin și-a dat seama că trebuie să se reorienteze, să-și caute reperele pentru a o lua de la capăt. N-a putut sta deoparte de fotbal și a început să îmbine televiziunea cu meseria de antrenor.
M-am apucat de televiziune, de școala de antrenori și sunt foarte fericit cu aceste două lucruri, îmi aduc satisfacție. Prin antrenorat, îmi doresc să fac mai mult decât am realizat ca jucător.
Dar a fost greu la început, nu știam să fac altceva. A venit oportunitatea cu televiziunea și asta m-a ajutat mult. A trebuit să mă informez, să văd meciuri, antrenori, jucători, tactici și sisteme. M-a ajutat la dezvoltarea mea profesională și personală. Apoi, după 6-8 luni, m-am apucat și de școala de antrenori. Mi-am dat seama că asta vreau să fac.
După cum ne spune Florin, când suferi o accidentare serioasă, e foarte dificil din punct de vedere psihic. Recuperarea durează, e complicată, practic te lupți cu tine. Lucrezi ore în șir, zi de zi, până când ești din nou apt să alergi. E important să nu grăbești tot procesul ăsta.
Am avut trei operații la genunchi într-un singur an, pentru că lucrurile nu mergeau bine, și m-am panicat pentru că fotbalul a fost și este viața mea, iar eu nu mai puteam să fac lucrurile pe care le făceam înainte de operație. Asta m-a frustrat.
Florin vine și cu un sfat, o recomandare pentru jucătorii care trec printr-o situație asemănătoare, în care o accidentare te scoate din circuit și totul pare negru în jur.
E bine să-ți pregătești viitorul din timpul carierei. Îi sfătuiesc să fie puternici și să aibă tot timpul și varianta a doua. Ce-am trăit eu este cea mai gravă accidentare pe care o poate avea un fotbalist.
Tot timpul trebuie să aibă back-up la fotbal, pentru a se reorienta și a nu intra în anumite stări de anxietate sau panică. Să-ți faci un plan te va ajuta în situații limită.
Leave a Reply