La AFAN, credem cu tărie în câteva lucruri. Credem în educația financiară a sportivilor. Suntem convinși că poate aduce doar beneficii și contribuie la crearea unui mediu propice dezvoltării. Credem în drepturile jucătorilor, dar și în obligațiile acestora. Credem în solidaritate, unitate și responsabilitate. Credem în vocile care ar putea ajuta sportul, în oamenii care pot da un sfat util, de la care putem adăuga niște lecții în bagajul personal.
Asta ne-a motivat să începem o serie de discuții cu actuali sau foști sportivi despre care noi credem că au ceva de spus și merită ascultați. Vrem să punem în lumină exemple de succes, povești care vin la pachet cu o morală. Primul partener de discuție este Răzvan Raț.
Fotbalistul Răzvan Raț nu mai are nevoie de nicio prezentare. În schimb, avem multe de aflat și de învățat de la antreprenorul Răzvan Raț. A început să investească banii câștigați din fotbal de la o vârstă încă fragedă, 24-25 de ani, când deja își deschisese propriul hotel și baza sportivă din Slatina, ca mai apoi, cu timpul, să-și extindă afacerile.
Am discutat puțin cu Răzvan despre gestionarea banilor ca sportiv și ne-a mărturisit, cu modestie, că a avut norocul de a se înconjura de buni sfătuitori și că nu există vreo rețetă secretă, dar sunt câțiva pași de care un jucător ar trebui să țină cont:
E foarte bine să te pui la adăpost financiar. Cariera e scurtă, indiferent de vârsta până la care joci. Ca fotbalist, ajungi să trăiești într-o bulă, separat de lumea reală. Când termini cu fotbalul, te poți trezi oricând cu o realitate pe care nu o știi, nu o înțelegi. O realitate care poate fi crudă, de-asta e important să te pregătești financiar din timp.
Experiența vine odată cu timpul. Pe măsură ce o acumulezi, evoluezi sănătos dacă ai lângă tine oameni cu capul pe umeri, buni pedagogi, care să-ți deschidă perspectivele, așa cum a avut Răzvan.
Am discutat cu jucători și colegi de calibru. În discuțiile cu jucători experimentați, mulți îmi spuneau cât de greu e să gestionezi banii, pentru că ei au puterea să te schimbe. Mirajul banilor, influența pe care o ai, astea te amețesc, dacă nu ești atent.
Tot Răzvan ne spune și care ar fi soluția pentru a nu pica în capcana sumelor cu care te trezești în cont.
Educația financiară e cea mai importantă, pe primele trei locuri. Există acum o grămadă de posibilități. În timpul tău liber poți face o mulțime de cursuri sau să citești cărți care te educă despre bani. Viața extra sportivă este esențială. Te antrenezi câteva ore pe zi, 3-4, dar ce faci cu timpul rămas, cum îl gestionezi?
În general, avem nevoie de o strategie națională de educație financiară în sport. Doar atunci poți să decizi singur și să cântărești, după ce aduni niște cunoștințe, ce faci cu banii, dacă vrei doar să-i pui deoparte, să-i investești. Să investești mai mult, mai puțin, în funcție de riscuri. Dar să faci asta trebuie să fii informat.
Nici că puteam puncta mai bine. Educația financiară ar trebui să joace un rol important în dezvoltarea fiecărui sportiv, mai ales în momentele de început ale carierei, când încă nu e totul foarte limpede și ai nevoie de modele pozitive. Răzvan Raț este un exemplu de succes, atât sportiv, cât și din punct de vedere economic, când ne vorbește despre planuri și siguranță financiară, ocazie cu care ținem să-i mulțumim că a acceptat invitația noastră de a discuta despre aceste subiecte.
Leave a Reply