Recomandari
1. Nu beti apa din aceeasi sticla cu alti colegi in timpul meciurilor sau antrenamentelor; utilizati intotdeauna o sticla personalizata proprie si nu imprumutati colegilor/de la colegi obiecte personale (prosoape, halate de baie, etc).
2. Nu consumati produse alimentare in vestiar.
3. Pastrati-va obiectele personale si hainele in geanta proprie si evitati sa le lasati in vestiar sau in cosurile de rufe comune.
4. Aruncati imediat batistele de hartie sau alte materiale utilizate (cum ar fi plasturii, bandajele, etc.) in cel mai apropiat container de gunoi.
5. Spalati-va bine pe maini cat de des posibil: spalatul pe maini si dezinfectarea sunt esentiale in prevenirea infectarii. Spalati-va pe maini cu sapun si apa pentru cel putin 20 de secunde si, dupa ce v-ati clatit bine, uscati-le cu un prosop; daca nu aveti la dispozitie apa si sapun, puteti folosi un servetel umed cu 60% alcool.
6. Cand folositi toaletele publice, nu atingeti robinetul inainte si dupa spalarea pe maini, ci folositi prosoapele de hartie/servetelele la dispozitie pentru a deschide si a inchide robinetul.
7. Nu va atingeti ochii, nasul sau gura cu mainile nespalate.
8. Daca tusiti sau stranutati, acoperiti-va gura si nasul cu un servetel – de preferat propriu – sau cu bratul, dar nu cu mana/palma.
9. Jucatorii care prezinta simptome evidente de probleme respiratorii si/sau febra, pe durata sau dupa antrenament trebuie sa paraseasca imediat restul echipei – si sa se izoleze, daca e posibil – si sa informeze doctorul clubului, care va lua masurile ce se impun.
10. Informati colegii de echipa si oficialii clubului daca a existat vreun contact, personal sau al vreunui membru de familie, cu persoane care s-au intors din zone de risc, zone in carantina, au fost trimise in carantina sau testate pozitiv ori daca personal ati fost intr-o zona de risc.
Foarte important pentru cluburi/ligi:
11. Cluburile vor instala dozatoare automate cu dezinfectant si solutii de curatare adecvate, atat in vestiarele cat si in toaletele clubului.
12. Clubul se va asigura ca mesele, bancile, scaunele, cuierele, podelele, robinetele, manerele, dusurile si toaletele sunt dezinfectate in mod regulat cu solutii dezinfectante pe baza de clor, solventi, 75% etanol, acid acetic si cloroform.
13. Clubul va avea grija sa limiteze prezenta in vestiare la un numar cat mai mic de persone autorizate, pentru a limita accesul cat mai mult posibil.
14. Liga si cluburile vor limita pe cat posibil accesul pe terenul de joc, acesta fiind permis numai persoanelor strict necesare pentru desfasurarea sedintei de antrenament sau a meciului.
15. Medicii echipelor trebuie sa acorde o atentie deosebita istoricului medical, examinarii obiective si, inainte de toate, sa masoare temperatura intregului personal, conducerii tehnice si jucatorilor inainte de fiecare sedinta de antrenament sau in vestiar inaintea fiecarui meci. Medicii trebuie sa se documenteze si sa se asigure inaintea fiecarui meci sau fiecarei sedinte de antrenament, ca nicio persoana bolnava nu participa la meci sau antrenament sau se afla in vecinatatea echipei.
16. Cluburile trebuie sa verifice conditiile de igiena din vestiarele echipelor gazda si oaspete, ale arbitrilor si copiilor de mingi, cat si ale incaperilor pregatite pentru testele de dopaj.
17. Medicii clubului si responsabilii cu sanatatea se vor implica activ in organizarea deplasarilor, asigurandu-se ca exista metode corespunzatoare de prevenire/protectie si ca acestea sunt respectate pe toată durata călătoriei.
18. Cluburile trebuie sa se asigure ca stafful medical, doctorii si maseurii, care se afla in contact constant cu jucatorii, nu lucreaza simultan in alte medii sau desfasoara activitatii externe care ar putea fi contagioase.
19. Este indicata evitarea prezentei reprezentantilor media in vestiare in perioadele dinaintea meciurilor sau in timpul sedintelor de antrenament.
Leave a Reply