Sindicatul internațional al fotbaliștilor (FIFPro) a organizat întâlniri educative cu reprezentantele a 15 echipe participante la Cupa Mondială de fete – printre care Australia, Brazilia, Anglia, Franța, Italia și Japonia – pe tema efectelor potențiale pe care le poate avea continuarea jocului după suferirea unei comoții.
Printre altele, s-a pus problema dacă o jucătoare care suferă o comoție în semifinale ar trebui să aibă voie să joace în finală.
A fost vizionat un film prezentat de Eugenie Le Sommer, despre cum se pot recunoaște simptomele unei comoții.
În urmă cu 5 ani, FIFPro a pornit o campanie pentru gestionarea comoțiilor. În 2014, într-o scrisoare trimisă către FIFA, Sindicatul internațional al fotbaliștilor a recomandat ca echipele medicale să poată viziona filmarea accidentării și să primească un răgaz de 10-15 minute pentru a stabili dacă sportivul accidentat a suferit sau nu o comoție. În acest timp, sportivul suspect ar trebui să fie înlocuit temporar pe teren de un coechipier de pe banca de rezerve.
De asemenea, s-a solicitat ca medicii echipelor de fotbal să fie asistați de doctori specializați în comoții.
Recent, FIFA și UEFA au permis stafului medical să aibă acces la imaginile de care beneficiază și arbitrii din cabina VAR.
„Lucrurile se mișcă într-o direcție bună, dar este crucial ca schimbările să fie implementate accelerat, pentru a proteja sănătatea sportivilor”, a spus Dr. Gouttebarge, șeful departamentului medical al FIFPro.
Credit foto: fifpro.org
Leave a Reply