Sindicatul internațional al fotbaliștilor își propune să îmbunătățească modul în care acționează cei implicati atunci când un fotbalist suferă o comoție. FIFPro a creat un ghid în vederea educării fotbaliștilor în acest sens.
Comoția reprezintă o leziune a creierului cauzată de o lovitură directă sau indirectă în zona capului, având ca efect incapacitatea din punct de vedere neurologic și cognitiv.
Comoțiile ar trebui să fie tratate foarte serios, pentru a preveni eventuale efecte pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi depresia, oboseala sau durerile de cap.
FIFPro, împreună cu specialiști în tratarea comoțiilor, a creat un video care evidențiaza cele mai importante informații despre comoții și modul în care ar trebui să reacționeze fotbaliștii. Sindicatul jucătorilor și experții consultați în această privință recomandă ca accentul să fie pus pe cei 3 R:
REGOGNISE (Recunoaște) o posibilă comoție suferită de un coechipier sau adversar;
REPORT (Anunță) stafful tehnic și cel medical cu privire la posibila comoție;
REMOVE (Îndepărtează) de pe teren orice fotbalist care este suspect de comoție.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE COMOȚII
Poți suferi o comoție doar în urma unei lovituri directe la cap?
NU – Aceasta este o neînțelegere întâlnită frecvent. Comoțiile se pot produce și ca urmare a unei lovituri indirecte asupra capului: spre exemplu un contact umăr la umăr. Impactul loviturii este transmis către cap prin intermediul unei alte părți a corpului.
Poți suferi o comoție doar dacă ești lăsat fără cunoștință (inconștient)?
NU – aceasta este o altă neînțelegere frecventă: un fotbalist nu trebuie să fie lăsat fără cunoștință ca sa sufere o comoție. Cel putin 95% dintre comoții se produc fără o pierdere temporară a cunoștintei.
Ar trebui să duci la doctor sau la spital un coechipier/fotbalist care a fost lăsat fără cunoștință?
DA – Atunci când unul dintre colegii tăi suferă o comoție și își pierde cunoștința, el/ea nu trebuie să mai joace și trebuie să meargă la doctor sau la spital, chiar daca spune că se simte ok.
Câte zile durează, în mod normal, până dispar complet simptomele unei comoții?
10 zile – pentru o recuperare completă este necesară o perioadă de odihnă corespunzătoare. Trebuie să se ofere creierului suficient timp în vederea vindecării. În 85% din cazuri, simptomele comoțiilor dispar în 10 zile.
Există posibilitatea ca simptomele unei comoții să dureze mai multe săptămâni?
DA – Imediat după ce a suferit o comoție, coechipierul tău poate părea ok și există posibilitatea să nu prezinte simptomele unei comoții. În orice caz, trebuie îndepărtat/înlăturat de pe teren. După o comoție, coechipierul tău trebuie să ia o pauză suficient de mare în vederea unei recuperări complete și, prin urmare, ar trebui să reia antrenamentele cu echipa după cel puțin 6 zile de pauză.
Joci fotbal în continuare atunci când ai o durere de cap cauzată de o comoție?
NU – resimțirea unei dureri de cap după o comoție indică faptul că, în mod sigir, creierul tău nu s-a recuperat complet. Prin urmare, nu ar trebui să joci fotbal și ar trebui să informezi echipa medicală despre asta.
O a doua comoție produsă înainte de vindecarea primei comoții poate fi fatală?
DA – o a doua comoție poate duce la o inflamare periculoasă a creierului atunci când jucătorul nu s-a recuperat complet după prima comoție. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar și dacă a doua comoție se produce la un interval de câteva săptămâni după prima.
Este încă neclar de ce creierul se inflamează atât de puternic după o a doua comoție, însă se pare că un creier care a suferit o accidentare nu este capabil să regleze corepunzător fluxul sangvin după un al doilea impact.
Dacă ai suferit o comoție, există șanse mari să suferi încă una?
DA – Jucătorii comoționați sunt mai vulnerabili în ceea ce privește o nouă comoție, în special cei care nu s-au recuperat complet după comoția anterioară. Un studiu realizat având ca subiect fotbaliștii din UEFA Champions League a arătat că fotbaliștii care au avut o comoție sunt supuși unui risc crescut de a suferi și alte accidentări în sezonul imediat următor (tendon, genunchi sau gleznă).
Este afectată sănătatea pe termen lung ca urmare a multiplelor comoții?
DA – În 85% din cazuri, simptomele unei comoții dispar după 10 zile, însă comoțiile multiple pot duce la probleme fizice, cognitive și emoționale, cum ar fi dureri de cap, pierderea memoriei, iritabilitate, tulburări ale somnului sau depresie.
Pierderea cunoștinței cauzează întotdeauna traumatisme cerebrale permanente?
NU – Traumatismele produse asupra creierului atunci când îți pierzi cunoștința ca urmare a unei comoții nu sunt permanente și se vindecă în timp. Prin urmare, fotbalistul ar trebui să beneficieze de o perioadă de odihnă corespunzătoare, astfel încât creierul să aibă suficient timp pentru a se vindeca.
Comoțiile pot duce la tulburări emoționale?
DA – O comoție poate afecta partea creierului care controlează emoțiile și comportamentul, ceea ce duce la producerea de modificări cu privire la modul în care cel afectat simte sau își exprimă emoțiile. Uneori, nu își poate controla aceste sentimente sau emoții, asta ducând la episoade bruște de plâns sau râs.
Comoțiile sunt mai puțin importante decât alte accidentări?
NU – Comoțiile sunt mai puțin întâlnite în fotbal decât accidentările suferite la genunchi sau gleznă, dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin importante. Comoțiile reprezintă accidentări importante, deoarece pot avea consecințe pe termen scurt sau pe termen lung, care îți pot afecta cariera și viața.
Credit foto: insidegame.biz
Leave a Reply