Dragoș Lușcan, fondatorul centrului de recuperare medicală, sport, wellness, pregătire fizică și nutriție KinetoFit, atrage atenția asupra importanței fiecărei etape în pregătirea revenirii pe teren după o accidentare, dar și asupra pericolului reprezentat de urmarea unui program de recuperare care nu este orientat pe nevoile sportivilor de performanță.
În urma semnării unui parteneriat, KinetoFit acordă un discount de 50% fotbaliștilor care sunt membri ai AFAN.
Cum a apărut ideea colaborării cu AFAN?
În urma unei discuții cu Viorel Mazilu (n.r. – fost handbalist, vicepreședintele Sindicatului Național al Handbaliștilor din România). Ne-am gândit la ce putem face pentru a ajuta mai mult fotbaliștii. AFAN le oferă asistență juridică, dar este nevoie de cineva care să îi sprijine și atunci când se accidentează. De multe ori, cluburile îi lasă să se descurce singuri, nu le asigură cadrul pentru o recuperare cât mai rapidă, ba chiar îi persecută și se gândesc să scape de ei. Astfel, recuperarea durează mai mult decât ar fi normal, iar jucătorii ratează primele pe care le-ar încasa dacă ar fi pe teren.
Cât ar costa recuperarea la Kinetofit?
Prețul este stabilit în funcție de nevoile fiecăreia. În urma unei discuții, se ajunge la un pachet de ședințe personalizat, iar fotbaliștii care sunt membri AFAN au parte de un discount considerabil și de personal de calitate. Acest pachet include și pregătirea fizică premergătoare revenirii pe teren, o etapă foarte importantă, întrucât cei care fac un efort susținut imediat după perioada de recuperare riscă recidiva. Sunt multe cabinete în București care au doar un marketing bun. Vin la mine fotbaliști ca să-i ajut după ce au făcut recuperare prin nu știu locuri, iar respectivul program de recuperare nu era gândit pentru sportivi de performanță.
Poate avea succes un sportiv fără o performanța motrică ridicată?
Destul de greu, depinde de nivel. La nivel înalt, nu cred că se poate.
CFR stă cel mai bine fizic
Care dintre echipele din Liga I ți se pare că stă cel mai bine din punct de vedere fizic?
Cei de la CFR Cluj stau cel mai bine la acest capitol, chiar dacă nu au cel mai bun început de an. Și Viitorul se mișcă bine. Sunt multe echipe de top care au avut rezultate slabe de la reluarea campionatului, poate că a contat și faptul că a fost o vacanță de iarnă foarte scurtă și nu au avut timp să se pregătească așa cum ar fi trebuit. Mă gândesc și că echipele din frunte, care au staff-uri bune, au programat ca vârful de formă să fie în play-off.
Ce mijloace de recuperare după efort sunt cele mai potrivite pentru fotbal?
Baie în apă cu gheață, apa în general, apă caldă alternată cu apă rece. Imediat după meci, chiar și în timpul meciului, doze de electroliți, minerale, calciu… Masaj de relaxare, pe puncte de trigger, stretching, foam rolling.
Poate un fotbalist român să ajungă la nivelul lui Cristiano Ronaldo din punct de vedere fizic?
Acum ceva timp am fost la un stagiu de pregătire cu preparatorul fizic al lui Arsenal. Mi-a arătat cum procedează ei în acest domeniu… Suntem departe. Poate doar natural, dacă se naște cineva cu genă.
Credit foto: Facebook.com
Leave a Reply