Nicolae Grigore își împarte timpul între cursurile de antrenor și pregătirea unor grupe de copii și juniori la FC Voluntari și la școala sa de fotbal din Tărtășești. Visul fostului rapidist este să antreneze într-o zi echipa giuleșteană, indiferent de liga în care aceasta va evolua.
În ceea ce privește statutul fotbalistului, Grigore consideră că ar fi extraordinar ca jucătorii din România să poată rezilia unilateral contractul după două luni în care nu sunt plătiți.
De unde a pornit ideea înființării unei școli de fotbal și cine te-a sprijinit?
După ce m-am retras din activitatea de fotbalist, am preluat o grupă de copii și juniori la FC Voluntari și mi-am dat seama că mă regăsesc în această activitate. A antrena copii nu înseamnă doar a lucra circuite cu balonul, ci în primul rând a fi un pedagog, a-i educa. Am vrut să dau ceva înapoi zonei în care am crescut și fotbalului. Vreau să mulțumesc pe această cale Primăriei Tărtășești, care ne pune la dispoziție gratuit terenurile de antrenament. Noi nu percepem nicio taxă copiilor. Vrem să le dăm ocazia de a realiza ceva în viață. La prima selecție, au venit 100 de copii. Acum avem trei grupe: 2008-2009, 2006-2007 și 2004-2005. Ușor-ușor, vom deveni profesioniști. Deocamdată, participăm la turnee și la meciuri amicale.
Sunt șanse ca viitorii fotbaliști să aibă condiții mai bune decât cele din prezent?
Eu sunt convins că lucrurile se vor îndrepta. La asta contribuie și AFAN, care se zbate mult și chiar reușește să schimbe legi. Mă refer în primul rând la legea insolvenței, pentru că eu știu cum este să fii „sechestrat” timp de opt luni la un club, fără să primești bani. AFAN a fost alături de mine în multe momente grele și am obținut victorii împreună.
Cum comentezi posibilitatea ca fotbaliștii să poate rezilia unilateral contractul după două luni de neplată?
Ar fi fantastic, în special pentru fotbaliștii din România. Știe toată lumea cum se judecă în România cazurile. Sunt amânări peste amânări. Se amână trei luni doar pentru că nu se plătește o taxă de timbru pentru o contestație. Cluburile apelează la tot felul de tertipuri pentru a întârzia decizia finală. Să așteptăm să vedem cum va fi concret noul regulament. Sper ca FIFA să nu găsească o chichiță prin care să întoarcă decizia la comisii. În orice meserie din lume, poți pleca fără probleme de la angajator dacă nu primești salariu.
În acordul dintre FIFPro și FIFA se specifică și despre rezilierea unilaterală a contractului în cazul abuzurilor împotriva fotbaliștilor, cum ar fi excluderea din lot din alte motive decât cele de performanță sau de disciplină. Crezi că este posibil?
Și aceasta ar fi o decizie foarte bună. M-am confruntat și eu cu asemenea situații, dar aici cred că este mai greu de dovedit reaua intenție a clubului decât în cazul neplății. Clubul poate să motiveze că trebuie să te antrenezi separat pentru că ai nevoie de pregătire suplimentară.
Maftei a decis sa se retragă din activitate la Academia Rapid. Ați vorbit despre asta sau a fost o surpriză?
Nu am vorbit, dar nici nu a fost o surpriză pentru mine. Știu ce înseamnă Rapidul pentru el și mă gândeam că nu se poate retrage de la o altă echipă decât de la Rapid.
Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește fotbalul?
Vreau să devin antrenor în Liga I. Sunt înscris la cursuri. Este un vis al meu să antrenez Rapidul, pentru că, așa cum îi preiau pe acești copii de la vârsta de 10 ani, tot așa am început și eu fotbalul la Rapid. Acolo există această stare de spirit și această atmosferă specială creată de fani, încât chiar nu contează liga în care activezi.
Două pronosticuri pentru meciurile amicale cu Turcia și Olanda?
Este foarte greu… cred că lumea preferă să vadă o evoluție curajoasă, poate un 2-3, decât să ne închidem și să facem 0-0. Cred că avem entuziasmul să nu pierdem, pentru o victorie și un meci egal, cu toate că sunt adversari foarte valoroși. Glumind, spun că putem obține 4 puncte din cele două meciuri!
Credit foto: 1923.ro
Leave a Reply