Răzvan Rotaru, antrenorul principal al naționalei jucătorilor fără contract în turneul din Bulgaria (2-4 cu Polonia, 0-1 cu țara gazdă), este de părere că fotbaliștii trebuie să fie cu pregătirea la zi, chiar dacă, la un moment dat, sunt fără angajament. Tehnicianul îi avertizează pe jucători că nu pot reuși în carieră doar prin calitățile tehnice.
Pe ce se pune accent la antrenamente într-o astfel de acțiune?
În primul rând, timpul fiind foarte scurt, trebuie îmbinate antrenamentele fizice cu cele tactice. Din păcate, jucătorii care vin la aceste acțiuni au mari carențe de pregătire. Mulți nu s-au antrenat absolut deloc în ultimele 3-4 luni.
Cum pot fi motivați?
Fiecare trebuie să se motiveze singur, pentru că la aceste meciuri au șansa să își găsească un contract. Un motivator mai mare ca acest lucru nu cred că este. Un alt aspect important este că, până la urmă, ar trebui să poarte cu mândrie tricoul României. Din păcate, la noi s-a cam stins acest spirit de învingător pe care generații de jucători începând de la Pârcălab, Dumitrache, Liță Dumitru, Hagi, Popescu și mulți, mulți alții l-au construit cu sudoare pe toate continentele. Din păcate!
Care au fost punctele forte și punctele slabe la acest lot al naționalei jucătătorilor fără contract?
La punctele slabe, cred că mi-ar lua două pagini să explic ceea ce am găsit. Puncte forte sunt foarte puține, iar printre acestea se pot enumara calitățile tehnice ale anumitor jucători, însă doar cu atât nu poți ajunge nicăieri.
Cât de mult contează rezultatele obținute la turneul din Bulgaria pentru cariera viitoare a jucătorilor?
Pentru ei ar trebui să conteze în primul rând pentru că poartă tricolorul. Dar….
Ce sfaturi ai pentru fotbaliștii liberi de contract?
Să încerce să se pregătească între 4 și 6 ore zilnic, pentru că viața de fotbalist este foarte scurtă. Iar dacă merg nepregătiți la o echipă, nimeni nu stă după ei o lună-doua până să se pună pe picioare.
Ți-ai dori să antrenezi o echipă din România?
Da. Și sunt sigur că, după ce am avut destul de multe peripluri prin străinătate, a venit timpul să antrenez în România. Consider că alături de staff-ul meu, din care fac parte Victor Naicu și Florin Andreescu, putem face față cerințelor din fotbalul românesc.
Credit foto: gsp.ro
Leave a Reply