Andreea Părăluță (22 de ani) apără poarta lui Atletico Madrid din vara anului trecut și este goalkeeper-ul naționalei României. Ea a fost nominalizată acum câteva zile printre cele mai bune 5 portărițe din lume, într-o anchetă FIFPRO la care iau parte 3000 de jucătoare de fotbal din 47 de țări.
Andreea a început fotbalul la Târgoviște, apoi a jucat șase ani la ASA Târgu Mureș, în acest oraș urmând și cursurile Facultăţii de Ştiinţe şi Litere, specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Euopene din cadrul Universităţii „Petru Maior”.
Cum te simți să fii nominalizată printre cei mai bune 5 portărițe din lume?
Sunt fericită! Mă motivează în plus, pentru a mă pregăti și mai mult în fiecare zi, iar în următorii ani să ajung din nou la această performanță sau poate chiar mai mare.
Cu ce crezi că le-ai impresionat pe cele care te-au votat?
Cred că prestațiile mele cu echipa națională, având în vedere că am reușit să ajungem la barajul pentru calificarea la Campionatul European, au contat cel mai mult pentru persoanele care m-au votat.
Cum ai ajuns să joci fotbal?
Am început fotbalul la 14 ani, cînd sora mea Cristina m-a dus la antrenamentele echipei CSȘ Târgoviște. În acea perioadă, echipa nu avea un portar foarte bun, am decis că vreau eu sa fiu portar și așa am rămas! După doar un an, domnul Seches Carol a insistat să vin la Târgu Mureș și am acceptat oferta dânsului. Am jucat pentru echipa din Târgu Mureș timp de șase ani și am reușit să câștigăm o Cupă a României.
Când ai realizat că vrei să urmezi o carieră de fotbalist profesionist?
În momentul în care am fost convocată la națională, nu doar la junioare, ci și la echipa de senioare. Am avut mai multă încredere în mine și știam că pot să ajung departe.
„Unele fete din Liga 1 din România nici nu știu ce conțin contractele lor”
Ce părere ai despre felul în care sunt respectate drepturile jucătoarelor de fotbal din România? Ai avut probleme când ai jucat în campionatul nostru?
Știu că sunt fete care au contracte și acestea nu sunt respectate sau ele nici nu cunosc conținutul acestor contracte. Eu am avut mici probleme când s-a realizat transferul meu la Atletico de Madrid, dar s-au rezolvat și, pe această cale, vreau să mulțumesc tuturor persoanelor care m-au ajutat.
Ce crezi că i-ar trebui fotbalului feminin din România pentru a progresa?
Din câte știu, federația are acum mai multe proiecte pentru dezvoltarea fotbalului feminin în România și consider că, prin realizarea cu succes a acelor proiecte, fotbalul feminin va progresa ușor-ușor.
În Spania, salariul nu înrtârzie niciodată!
Care au fost diferențele pe care le-ai sesizat între ASA Tg. Mureș și Atletico Madrid?
Diferențe sunt foarte multe, începând de la staff-ul tehnic, care cuprinde 8-10 persoane, de la modul de pregătire al antrenamentelor, al meciurilor (analiza video a adversarului), aspectul financiar (salariul la lună, nu întârzie niciodată) , meciuri transmise la tv, spectatori, deplasarea înainte de meci se face cu avionul sau cu trenul de mare viteză, foarte rar cu autobuzul, plus implicarea președintei echipei în fiecare activitate, este mereu aproape de noi și ne ajută cu tot ce avem nevoie.
Câți spectatori vin la meciurile actualei tale echipe?
Vin destul de mulți. Am jucat în premieră pe stadionul Vicente Calderon împotriva Barcelonei și au fost în tribune peste 14.000 de oameni. Cred că în momentul de față nici în Liga 1 din România la masculin nu sunt atâția spectatori.
Cum este privit fotbalul feminin în Spania, comparativ cu România?
Este mult mai mediatizat, meciurile sunt transmise la tv, se acordă o importanță la fel de mare ca și fotbalului masculin.
Ce ți-ai propus pentru anii următori?
Mi-aș dori să continui colaborarea cu Atletico de Madrid sau să joc la o echipă din campionatul german sau francez, iar cu naționala vreau să obținem calificarea la un Campionat European sau Mondial!
Leave a Reply