Valentin Negru (34 de ani) este singurul fost fotbalist român care urmează cursurile FIFPro Online Academy, un program de studiu full time, la absolvirea căruia va obține o diplomă în management sportiv. Negru a jucat în carieră pentru Sportul Studențesc, Rapid, Unirea Urziceni sau Petrolul.
Pentru cei interesați, înscrierile pentru noul modul de cursuri se fac până pe 1 martie 2017. Pentru înscriere sau informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0752.123.302 sau la adresa de mail andreea.tuluc@yahoo.com (Andreea Tuluc).
Vali, de ce te-ai înscris la cursurile FIFPro Online Academy?
M-am înscris în momentul în care eram pe final cu fotbalul. Pe parcurs, m-am lăsat de fotbal, pentru că am vrut să termin cursurile Școlii de antrenori.
A, deci ești și antrenor calificat…
Da, am și eu licența A acum.
Ești și psiholog, nu?
Am terminat Facultatea de Psihologie, dar nu mă pot numi psiholog, pentru că nu am profesat.
Psiholog, antrenor, viitor manager, ai de unde alege…
Știi cum e, când termini o chestie, trebuie să deschizi uși și să vezi pe care intri.
Ți-ai propus să devii manager de club?
Nu, eu vreau să fiu antrenor. Asta îmi doresc.
Păi și FIFPro Online Academy pentru ce o faci?
Când am terminat cu fotbalul, ți-am zis, am deschis mai multe uși. Aici nu am de ce să mă opresc, mai am două examene și termin prima parte. Cursurile sunt împărțite în două: management hospitality and services, care durează doi ani, iar apoi, în funcție de notele primite până atunci, poți să faci un masterat în management sportiv. Oricum, în cei doi ani pe care i-am făcut, majoritatea lucrărilor au fost tot în legătură cu sportul.
Deci faci și următorii doi ani…
Eu sper să am notele destul de bune pentru a putea merge mai departe. Sunt locuri limitte, 30 și ceva. Suntem în concurență cu cei de la zi. Nu e diferență mare între ce fac ei și ce facem noi. Doar faptul că noi vedem cursurile înregistrate, iar ei le văd la fața locului. În rest, examenele sunt la fel. Pe diploma asta a mea va scrie și Andreea Tuluc (n.r. – consilier sportiv la AFAN), ea m-a ajutat foarte mult, cu orice am avut nevoie.
La ce te ajută această Academie dacă zici că vrei să profesezi ca antrenor?
Te ajută la managementul resurselor. Dar nu se știe pe viitor ce se va întâmpla. În fotbalul românesc, e nevoie de oameni pregătiți. Mă bucur că și Federația și-a dat seama de asta, am citit că au semnat cu cei de la ASE pentru o colaborare prin care managerii de club să fie instruiți. Și anul trecut au făcut niște cursuri, în colaborare cu FIFA, la care am participat și eu, am fost de câte ori am putut. La ultimul curs, nu am ajuns însă, pentru că s-a suprapus cu examenul de la Școala de antrenori.
Viață grea în Liga a treia
În momentul ăsta, ai vreo activitate legată de fotbal?
Antrenor în Liga a III-a, la CSM Oltenița.
Și cum e viața în Liga a treia?
Grea! Ăsta e fotbalul din România. Mi-e foarte greu să aduc jucători buni. Dar e bine că banii sunt plătiți la zi, iar în România asta e cel mai important. Nu sunt bani mulți, dar sunt dați la timp.
Nici jucători mai tineri nu poți să aduci?
Am încercat, dar aceștia spun că nu pot pleca de la școală, sunt cu BAC-ul… Se pierd vreo patru ore pe drum până la Oltenița, dus-întors, duș, antrenament, în total vreo șase ore pe zi. Îi înțeleg pe cei care au o reticență.
Ai și ceva afaceri?
Deocamdată, nu. Aștept să termin cursurile de management.
Rolul psihologului într-o echipă
Se spune în lumea fotbalului că antrenorul e cel mai bun psiholog al unei echipe. Tu, acum, dacă vei deveni antrenor, sau, mă rog, deja ești, nu vei mai avea nevoie de psiholog, pentru că ai terminat și Facultatea de psihologie.
Nu sunt de acord cu ideea asta. La o echipă e nevoie de cineva preocupat sută la sută de partea psihologică. Psihologul este ca un antrenor secund, ca un medic, ca un preparator fizic, trebuie să facă parte din staff-ul tehnic. Fiecare din staff are bucățica lui, iar antrenorul adună piesele și le pune într-un puzzle. Antrenorul nu poate să substituie pe nimeni din staff. Din păcate, în fotbalul românesc nu poți să aduci staff-ul pe care îl vrei, numeric și calitativ. Trebuie să te descurci cu ce ți se permite să ai.
Vorbești așa pentru că voi ați avut psiholog la Sportul Studențesc…
Am avut și la Sportul, și la Rapid, când am promovat atunci cu Viorel Moldovan antrenor. În fotbal, detaliile fac diferența.
Psihologul e și prietenul sportivilor sau e un tehnician ca oricare altul din staff?
Din punctul meu de vedere, nu trebuie neapărat să fie prieten. Eu doar am terminat facultatea, nu am profesat. Dar cred că trebuie să aibă o relație destul de apropiată, pentru că jucătorii trebuie să aibă încredere în el, să se confeseze, să se destăinuie când au o problemă, să poată comunica și să nu ascundă aceste probleme, ca să poată fi îndrumați și ajutați.
Un fotbalist trebuie să se gândească din vreme la perioada de după retragere
De ce ar trebui să aplice și alți fotbaliști sau foști fotbaliști din România la această Academie Online?
E bine ca în momentul în care ai terminat-o cu fotbalul să poți face un pas spre viața următoare. După ce te lași, nu prea știi în ce direcție s-o iei, ce trebuie să faci. E bine ca în momentul în care te oprești cu fotbalul să ai, așa, o idee. Poți să te lași la 30, la 36 de ani… Nu știi sigur niciodată. Uneori, iei decizia forțat, dacă te accidentezi, alteori nu mai găsești motivație, cum a fost și cazul meu. E bine să știi să faci ceva. Acum, văd că pleacă jucătorii să muncească în străinătate, că la fotbal nu prea se mai câștigă.
Se gândesc fotbaliștii să facă și altceva atât timp cât sunt activi?
Nu, nu se gândesc. Eu mi-am dorit să fac cursuri de management sportiv mai demult, căutam așa ceva, chiar când eram departe de a mă lăsa de fotbal, dar în România nu s-au făcut. Cursurile astea de la FIFPro au venit chiar la momentul oportun pentru mine. Când am terminat cariera de fotbalist, am început altceva.
Psiholog, antrenor, manager. Școala de arbitri nu ai făcut-o?
Nu, nu, nu. Am probleme cu ochii, am jucat tot timpul cu lentile de contact și cred că nu m-ar accepta.
A făcut echipă cu croații
Revenind la Academia online, care sunt impresiile tale de până acum?
E mai greu decât îmi închipuiam la început. Există concepția asta în România, că e simplu să faci o facultate online, dai două examene și ai trecut, iei diploma. Ei bine, nu e așa. Trebuie să înveți, să urmărești ce se întâmplă, să participi la o grămadă de teme de grup. Trebuie să relaționezi cu alți studenți din alte țări, altă cultură, alt mod de a face temele. Eu am fost în echipă cu niște croați, unii au fost foarte harnici, mai harnici ca mine. Cu alți doi croați, am fost nevoit să fac eu mai multă treabă și mi-a prins bine, am învățat mai mult decât atunci când am lăsat pe alții să muncească.
Ai cunoștință de alți fotbaliști sau foști fotbaliști care ar vrea să se înscrie la această Academie?
Am mai discutat cu cine m-a întrebat, le-am spus despre ce e vorba, dar nu prea se înghesuie nimeni. Am vorbit cu o fată de la Iași, de la fotbal feminin, părea interesată, sper să înceapă și ea.
Crezi că un club din România se poate finanța singur?
Cred că au existat cluburi care s-ar fi putut finanța, Steaua, Rapid, Petrolul, „U” Cluj. În afară de Petrolul și „U” Cluj, lumea e împărțită. La Rapid, după ce s-a pronunțat falimentul, nu s-a mai întâmplat nimic. Eu zic că s-a putut și se va putea, dar contează și mediul economic. Dacă oamenii din tribune nu prea au bani, nu sunt nici pentru echipă. La o chestie socios, sunt convins că se vor găsi bani și se vor găsi și specialiști dintre cei care cotizează. Sigur sunt suporteri care au terminat Management. Problema e să tragă toți la aceeași căruță.
Academia e plătită de FIFPro?
Da, eu am achitat doar taxa de înscriere, de 300 de euro. E mai mult o taxă pentru ca ei să fie siguri că nu renunți după ce dai un pic de greu.
Leave a Reply