Avocatul specializat pe spețe sportive Josep Vandellos a alcătuit, pentru stiridesport.ro, o listă cu 10 informații pe care orice fotbalist trebuie să le ştie înainte să semneze un contract, ca să nu fie păcălit de club.
1) Cum este prevăzut salariul în contract, net sau brut? Este probabil primul aspect la care trebuie să te uiți. Dacă scrie „net”, atunci este important să ții cont de reședința ta fiscală și să fie clar că gruparea cu care semnezi va suporta și va plăti sau îți va rambursa orice taxă sau impozit de orice natură, care îți poate fi solicitată.
Dacă, în schimb, în contract scrie „brut”, atunci asigură-te că, după ce toate taxele sunt achitate, îți va reveni salariul net pe care îl vrei. Solicită clubului un calcul estimat în scris.
2) Data la care se plătește salariul. Cel mai bine este să se achite la finalul fiecărei luni și nu luna următoare, cum scrie în multe contracte. Altfel, finanțezi clubul și îi dai un avantaj de timp, în cazul în care vei vrea rezilierea pe motiv de neplată.
3) Care este perioada contractului? De obicei, contractele se închid până la finalul anului competițional (30 iunie), însă, de multe ori, sezonul se încheie înainte. Acest tertip este folosit de multe cluburi ca să țină jucătorii până la data respectivă. Pentru a evita „propuneri indecente” din partea cluburilor, cel mai bine este să scriem în contract că jucătorul va putea pleca sau intra în vacanță după ultimul meci al sezonului (fără ca acest aspect să afecteze salariul pe luna respectivă).
4) Semnezi pentru prima echipă, nu pentru orice echipă a clubului. Nu este mult de comentat aici. Este simplu, vrei să eviți riscul de a fi trimis la juniori şi a te judeca din cauza asta, atunci verifică faptul că scrie clar asta de la început.
Scrie clar în contract că noul tău club nu are drept să te facă să te antrenezi separat de grup sau cu echipa a doua, decât dacă revii de la o accidentare sau din motive disciplinare.
5) Bonusurile și alte beneficii trebuie stabilite clar în contract. Dacă bonusurile nu sunt prevăzute clar în contract sau într-un regulament al clubului de la care ai o copie, atunci vei risca să se confunde sumele plătite ca bonus cu salariul.
6) Unde mă judec dacă sunt probleme și care este legea aplicabilă? Cel mai simplu, dacă te duci în străinătate, este să scrii în contract că FIFA este competentă să judece, în caz de conflict. Dacă te judeci la FIFA, se vor aplica automat regulamentele acestui for la fondul cauzei, indiferent de ce scrie în contract.
Avantajul este că judecata va fi gratuită și, din 2015, există o nouă procedură pentru a recupera restanțe, una mai rapidă şi mai eficientă, iar dacă decizia nu se respectă, Comisia de Disciplină poate sancționa clubul.
Dacă joci în România, aștepți ca organele FRF să judece cazil tău, iar apoi ai șansa să te duci în apel la TAS dacă tu consideri că decizia nu este corectă.
7) Dacă noul contract este semnat în două limbi, trebuie să specifici clar că versiunea pe care o înțelegi (engleză sau alta) prevalează în caz de conflict.
8) Mare atenție la posibile clauze penale pentru cazuri de încetare a contractului fără justă cauză.
9) Cine plătește comisionul intermediarului? Mare atenție și la acest aspect. În ultima perioadă, în țări ca Spania, Italia și Anglia, Fiscul consideră că, atunci când clubul plătește direct agentul comisionul, și este clar că intermediar era de fapt intermediarul jucătorului, comisionul este de fapt salariu în plus al jucătorului, care trebuie impozitat. Mai devreme sau mai târziu, o să ajungă și intepretarea asta în România.
10) Și cel mai important… În cazul în care clubul nu vrea să îți dea un orginal al contractului din motiv că trebuie înregistrat sau ștampilat, cere o fotocopie și pune-i s-o semneze. Multe cluburi nu vor să dea contractul ca să te țină într-un fel de perioadă de probă. Nu fi naiv și ia-ţi cel puțin o copie!
Leave a Reply