Asociația Fotbaliștilor Amatori și Non-Amatori a realizat un studiu ce relevă faptul că trei sferturi dintre fotbaliştii care activează în Liga I şi Liga a II-a au avut întârzieri la plata salariilor în ultimele două sezoane. La acest capitol, România se află pe locul al 3-lea în Europa, după Malta şi Turcia. La nivel mondial, doar cluburile din ţări precum Bolivia, Gabon, Tunisia, Camerun, Maroc stau mai prost la capitolul întârzieri salariale faţă de fotbalişti, în comparaţie cu grupările din România.
Conform celui mai mare raport întocmit vreodată de Sindicatul internaţional al fotbaliştilor (FIFPRO), cluburile din România oferă salarii mici fotbaliștilor. Astfel, în ceea ce priveşte media veniturilor declarate de către repondenţi în ultimele două sezoane, cei mai mulţi, 38,2%, au un salariu între 4.000 şi 8.000 de dolari net pe lună. Jumătate din acest venit, între 2.000 şi 4.000 de dolari pe lună, îl au 34,1% dintre cei care au răspuns sondajului. Un procent destul de ridicat, 17,2% dintre fotbaliştii din România, au declarat că au un câştig mediu lunar de sub 1.000 de dolari şi 10,5% au un salariu mai mare de 8.000 de dolari.
Potrivit concluziilor studiului, 8% dintre fotbaliştii din România au afirmat că nu deţin o copie a contractelor cu cluburile, iar 60% dintre aceştia sunt remuneraţi în baza unor contracte civile, în timp ce doar două procente au un al doilea contract de imagine sau de altă natură.
Practica încheierii contractelor civile este cel mai des întâlnită în Europa de Est. Ca procentaj, România se află pe locul 5 în lume, după Croaţia, Cehia, Turcia şi Slovenia. Jucătorii care au semnate astfel de angajamente nu beneficiază de protecţia legislaţiei muncii.
15% dintre fotbaliştii din primele două ligi au declarat că au fost obligaţi să se antreneze singuri, asupra a 15 procente dintre ei s-au făcut presiuni pentru a-şi prelungi contractele care urmau să expire, iar 44% au întâmpinat probleme privitoare la transferul lor, fie din partea fostului club, fie din partea agentului care îi reprezenta.
Niciun fotbalist din România chestionat nu a declarat că ar fi participat la vreun meci aranjat.
Aproximativ 21% dintre repondenţi s-au arătat nesatisfăcuţi de serviciile medicale, iar 13% nu au nici măcar o zi liberă pe săptămână.
Leave a Reply