FIFPro a dezvăluit astăzi rezultele primului studiu realizat la nivel mondial cu privire la condițiile de lucru în fotbalul profesionist masculin. Raportul Global cu Privire la Ocuparea Forței de Muncă FIFPro 2016 oferă o perspectivă nemaivazută asupra vieții jucătorilor de fotbal.
Scopul acestei cercetări este de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă fotbaliștii – în special cei care nu fac parte din elita acestui sport – în scopul de a înțelege mai bine aceste probleme și de a îmbunătăți condițiile în această industrie.
Studiul a fost realizat de către Universitatea din Manchester (Marea Britanie), în baza chestionarelor completate de aproape 14.000 de fotbaliști activi din 54 de țări și 87 de ligi din Europa, America și Africa. Este considerată cea mai mare cercetare cu privire la sportivii profesioniști, utilizând date care au fost furnizate direct de sportivi.
Puteți descărca studiul accesând următoarele link-uri:
the 2016 Global Employment Report
the Top Findings of the 2016 Global Employment Report
Un raport separat, cu privire la jucătorii din Asia/Oceania, implicând mai mult de 1.000 de fotbaliști din 8 țări, a fost realizat pentru FIFPro de către Universitatea din Malaezia in 2015.
Prin intermediul unui chestionar, jucătorii erau invitați să răspundă la 23 de întrebări, cu privire la subiecte ca: salarii, contracte, transferuri, antrenamente, meciuri trucate, violență, siguranța locului de muncă, sănătate, bunăstare și educație.
Majoritatea jucătorilor au cariere scurte și fragile, conform studiului. Aceștia se confruntă des cu neplata salariilor, nu au un viitor sigur și de cele mai multe ori nu sunt pregătiți pentru viață de după o carieră în fotbal. Având contracte cu o durată medie de doi ani, fotbaliștii își desfășoară activitatea într-un mediu foarte competitiv și fragmentat.
Cercetarea demontează mitul conform căruia fotbaliștii se bucură de o viață plină de privilegii.
Mai mult de 45% din jucătorii de fotbal chestionați câștigă mai puțin de 1.000 USD pe lună. Salariul mediu la nivel mondial variază între 1.000 USD și 2.000 USD pe lună.
Doar fotbaliștii care evoluează la cel mai ridicat nivel competițional cîștigă sume foarte frumoase: doar un procent de 2% din fotbaliști încasează anual 720.000 USD net sau mai mult.
Printre cele mai importante aspecte relevate în urma acestei cercetări, 41% din jucători au precizat că au avut întârzieri în plata salariilor cel puțin o dată în ultimele două sezoane, de cele mai multe ori întârzierile fiind de una până la trei luni. Este un drept fundamental al oricărui angajat să fie plătit la timp și integral; faptul că unul dintre cele mai importante drepturi nu este respectat este inacceptabil, conform FIFPro.
Conform studiului, mai mult de 700 de jucători profesioniști de fotbal (6 % din cei chestionați) au fost forțați să accepte fie rezilierea contractului, fie reînnoirea acestuia, fiind separați de colegii lor și trimiși să se antreneze separat. Cu toate că FIFPro a fost informată cu privire la această tactică utilizată de cluburi, este prima dată când a avut posibilitatea să cuantifice nivelul acestei probleme.
Un alt exemplu al tratamentului injust la care sunt supuși jucătorii este faptul că de cele mai multe ori aceștia sunt constrânși să se transfere la anumite cluburi sau nu ajung la cluburile la care își doresc.
Aproape 7% din juctori au menționat că au fost contactaăți personal, pe parcursul carierei, de către diverse persoane, în scopul trucării meciurilor, procentul crescând până la 11% pentru jucătorii cu vârsta de peste 30 de ani. Fotbaliștii cu salarii mai mici și cei plătiți cu întârziere sunt mai predispuși pentru a fi contactați în vederea trucării meciurilor.
„Această cercetare oferă pentru prima dată o imagine clară și detaliată a experienței profesionale a unui jucător de fotbal”, a declarant Theo Van Seggelen, secretar general FIFPro.
“Avem acum o bază clară de la care să pornim reformele necesare în industria fotbalului. Salarii neplătite, transferuri forțate și jucători care se antrenează singuri – toate acestea trebuie sa fie de domeniul trecutului.”
“Trebuie să construim un set de măsuri împreună cu toți cei implicați. Cluburile, ligile, confederațiile și FIFA trebuie să accepte aceste greșeli ale industriei noastre. Trebuie să garantăm contractul standard cu cerințele minime tuturor cluburilor și jucătorilor din toate țările, precum și modificarea regulamentelor, și trebuie să ne gândim la viitorul economic al fotbalului. Noul președinte FIFA a anunțat că își dorește să lucreze cu fotbalul profesionist și să modifice atât de mult cât este posibil. Acest studiu trebuie să fie punctul de pornire.”
Leave a Reply