Nina Mariana Anca (astăzi împlinește 28 de ani) este vicepreședinte AFAN pentru fotbalul feminin și încă jucătoare activă. Ultima oară a evoluat pentru AFC Fair-Play București, iar acum se antrenează pentru a prinde un contract în străinătate. Visul ei? Să devină antrenor la o echipă de băieți după ce își va încheia cariera de jucătoare!
La mulți ani, Nina!
Mulțumesc din suflet!
Cum e să joci fotbal ca femeie în România?
În general, e un sport plăcut, e minunat. Eu aici mă regăsesc și, în momentul în care pun piciorul pe minge, uit de toate problemele din viața de zi cu zi. În România, e frumos, spectaculos, dar, din punctul meu de vedere, nu este văzut prea bine. Nu este mediatizat, nu este promovat, dar sper ca în viitor să fie cu totul altceva. Măcar să ajungem la jumătatea promovării fotbalului feminin de afară.
Tu cum ai ajuns la fotbal?
Am jucat de mică, pentru că mi-a plăcut. Am jucat de la 6 ani numai cu băieții. Apoi, am jucat în echipa de fete a liceului și am câștigat de fiecare dată campionatul. M-am apucat de handbal, am renunțat din motive personale și materiale, iar la 21 de ani și jumătate am trecut iar la fotbal. Am urcat treptat-treptat, am fost și convocată de câteva ori la națională. M-am apucat destul de târziu la modul semiprofesionist, dar îmi place, nu vreau să renunț, vreau să dau niște probe afară și sper să ating adevărata performanță.
Care ar fi cele mai mari probleme ale fotbalului feminin?
În primul rând, finanțele. Apoi, condițiile. Nu este organizat foarte bine, nu poți să spui că în România poți să faci performanță, în afară de două-trei echipe, unde într-adevăr se dă un salariu, nu există o organizare tipic sportivă. În general, fetele vin de plăcere la fotbal. Sunt foarte multe fete amatoare și foarte multe cluburi amatoare. Fetele lucrează și vin la meciuri. Nu li se oferă nimic. E doar plăcerea lor de a juca.
Cam cât câștigă o jucătoare de fotbal?
Între 1000 de lei pe lună, cu prime cu tot, și 2000 de lei. Nu există salarii mai mari de atât.
Cum s-ar putea schimba ceva în fotbalul feminin?
Dacă s-ar pune mai mult suflet, dacă ar fi mai multă concentare, și rezultatele ar fi mai bune. E nevoie de ceva serios, de o organizare mai bună a cluburilor. În ultimul timp, se mișcă ceva, și la tineret, și la senioare.
Dacă ai fi președinte la fotbal feminin, care ar fi primul lucru pe care l-ai schimba?
M-aș implica mult mai mult decât o fac cei de acum. Primul lucru pe care l-aș face: aș încerca să caut un sponsor puternic. Aș aduna toate jucătoarele bune de la noi și aș organiza un meci demonstrativ cu o echipă de băieți din Liga 1! Ar fi o șansă să fim și noi văzute.
Sunt și fete care trăiesc din salariul primit în fotbal?
Da, sunt.
Ce face o fată după ce își încheie cariera de jucătoare?
Sincer, nu am întâlnit fete care au continuat în fotbal. Eu m-aș axa pe cariera de antrenor. Deja merg la grupa 2009-2010 de la Atletico Madrid București. Chiar aș vrea să antrenez la un moment dat o echipă de băieți la seniori! Mi-ar plăcea! Până atunci, am alte planuri, ca jucătoare.
Ești și vicepreședinte AFAN. Care sunt problemele cu care se confruntă fetele?
Mulți președinți de cluburi promit un salariu, iar la sfârșitul lunii dau mai puțin sau chiar deloc. Am avut cazuri în care fetele nu au fost plătite un sezon, au venit la noi, la AFAN, și le-am ajutat să își primească banii.
Sunt fete foarte talentate care renunță la fotbal pentru că nu câștigă suficient ca să se întrețină?
Mai degrabă renunță din cauza președinților de club, care nu se țin de cuvânt, nu știu să le respecte. E mai delicată problema, mai bine mă opresc aici. Ei nu respectă munca fetelor, care vin și fac fotbal cu drag și din toată inima.
Sunt jignite fetele la fotbal?
Spectatorii nu ne-au înjurat niciodată. Poate mai fac câte o glumă, cea clasică despre cratiță. Jignirile vin din interiorul cluburilor. Eu m-am retras de la ultimul club pentru că nu mi s-a respectat munca. Am depus foarte mult suflet. Dar nu vreau să renunț la fotbal, pentru că iubesc foarte mult acest sport.
Există asigurări medicale în fotbalul feminin?
Tocmai asta este problema, că nu există, și chiar vreau să facem ceva împreună cu AFAN, să putem asigura jucătoarele. Am avut cazuri cu un portar de la noi, care a avut o accidentare destul de gravă și, neexistând asigurare, a trebuit să scoatem bani din buzunar ca să o ajutăm.
Ai un îndemn pentru fetele care joacă fotbal în România?
Să continue să facă acest sport, dacă le place. Era o vorbă: Fă ce-ți place în fiecare zi și nu vei simți niciodată durerea și sacrificiile. Dacă vor câștiga și ceva bani, ar fi cu atât mai bine.
Credit foto: Arhivă personală
Leave a Reply