Iulian Popa (31 de ani), atacantul Rapidului, se află într-o formă deosebită. El are 14 goluri marcate în acest campionat, în 22 de meciuri jucate. Popa ne vorbește despre statutul fotbalistului de Liga a doua de la noi.
Cum e viața în Liga a doua din România?
Destul de grea. În primul rând pentru că terenurile nu se ridică la un nivel acceptabil și din cauza aceasta o echipă mai tehnică are de suferit. Dar trebuie să te adaptezi și să încerci să dai totul pe orice teren.
Peste tot e așa?
Cam peste tot! 90% din terenuri, cel puțin în seria noastră, sunt foarte rele. Pe noi ne dezavantajează clar, dar n-avem ce să facem.
„În toată țara se simte sărăcia!”
Când mergeți în deplasări, se simte sărăcia din fotbal?
În toată țara se simte sărăcia, normal că se resimte și în fotbalul din Liga a doua. Sunt orașe în care stadioanele nu arată de nivel de Liga a doua. Probabil că nu sunt bani pentru întreținere. De exemplu, am fost la Pojorâta și ne-am schimbat în trei metri pătrați. Vestiare mici, care nu sunt dotate corespunzător. Asta e țara noastră și n-avem ce să facem. Încercăm să trecem peste și să promovăm, ca să uităm aceste condiții, să trecm la Liga I, unde e cu totul altceva.
Apă caldă este la dușuri?
Apă caldă, da. Ei au încercat să fie ospitalieri, dar astea sunt condițiile. Pe unde am fost, s-au purtat frumos cu noi.
Din ce auzi în Liga a doua, se plătesc greu salariile?
Da, se plătesc foarte greu. Dacă nu ai un sponsor puternic, te descurci foarte greu.
Mai bine cu o singură serie în Liga a doua!
Ar fi mai bine ok cu o singură serie cu echipe mai puternice?
Da, mie mi-ar plăcea mai mult, dar vor fi și costuri mai mari. Transport, cazare. Însă cine e puternic rezistă. Decât să te chinui așa…
Legea insolvenței s-a schimbat, la propunereea AFAN. Jucătorii pot pleca liberi și de la cluburi în insolvență dacă sunt neplătiți de 90 de zile…
E foarte bine, pentru că în felul ăsta ești protejat ca și sportiv. Înainte nu aveai nicio șansă să câștigi. Trebuia să te judeci în civil, nu prea aveai ce să faci altceva.
Vor rămâne cluburile în insolvență fără jucători?
Eu zic că nu. Pleacă doar cei care nu mai rezistă sau dacă au o ofertă mai bună. În Liga a doua, e cam la fel peste tot. Doar să ai o ofertă foarte bună ca să poți să renunți la niște bani și să pleci.
„Banii din drepturile tv înseamnă foarte mult”
Rapid supraviețuiește?
Rapid supraviețuiește, se fac eforturi, suntem pe un drum foarte bun, ar fi păcat să n-o scoatem la capăt. Dacă promovăm, banii din drepturile tv înseamnă foarte mult. Plus ceva sponsori… Și atunci se schimbă cu totul climatul la echipă.
Banii vi-i primiți?
Îi primim. Sunt întârzieri, dar îi luăm. Ni s-a promis că mai luăm un salariu în zilele următoare. Încercăm să supraviețuim, este foarte greu. Și nouă ne e greu, domnului Moraru la fel. Tragem speranțe că totul va fi mai bine.
Tu ești un jucător cu experiență. Ce le recomanzi tinerilor jucători atunci când semnează un contract cu un club?
Le recomand să fie asistați de un avocat sau de AFAN, să aibă lângă ei pe cineva care cunoaște foarte bine regulamentul, să citească foarte bine contractul, pentru că au fost cazuri în țara noastra în care foarte mulți jucători au fost păcăliți. Și după ce ai semnat, plângi. Nu mai ai ce să faci.
Speranțe de mai bine
Tu ca fotbalist vezi o redresare a situației actuale din fotbalul românesc?
Da, am speranțe că o să fie mai bine. Suntem apărați foarte bine și de AFAN, eu am avut contact direct cu ei și știu că sunt profesioniști, m-au ajutat și pe mine să îmi recuperez niște bani de la FC Brașov.
Deci ești optimist…
Da, sunt, așa am fost toată viața, un optimist și un luptător.
Leave a Reply