Sindicatele jucătorilor de fotbal din Europa ajută fotbaliştii să îşi găsească o a doua carieră.
În cadrul seminarului desfăşurat la sediul FIFPro, in Hoofddorp, Olanda, la care au participat peste 40 de reprezentanţi ai sindicatelor, printre care şi Andreea Tuluc, consilier sportiv al AFAN, au fost prezentate mai multe proiecte, printre care un help desk iniţiat de sindicatul din Elvetia şi o bază de date a CV-urilor realizată de sindicatele din zona Scandinaviei.
“Jucătorii ne sună şi ne spun: am nevoie de un loc de muncă, ne puteţi ajuta?”, a dezvăluit Michele Evans, responsabil cu educaţia în cadrul sindicatului din Scoţia. “Uneori, te sperie această situaţie, pentru că viitorul cuiva este în mâinile tale. Tot mai mulţi jucători devin conştienţi de faptul că este important să se gândească la o carieră după fotbal. Salariile sunt mici şi cluburile reziliază contractele cu jucătorii în mod constant”, spune Evans.
Sindicatele din Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda au prezentat programul Job4Player, iar sindicatul din Elveţia a discutat despre un proiect intitulat “Career Desk”, care va fi lansat în acest an. La seminar a fost prezent şi sindicatul jucătorilor de rugby din Irlanda, care a explicat cum încearcă să ajute jucătorii să îşi menţină o stare bună atât fizic, cât şi mental, după ce îşi încheie cariera de jucător profesionist.
“A fost un schimb de informaţii intens, iar participanţii au lucrat îndeaproape în workshop-uri pentru a crea planuri pentru viitor”, a explicat Frederique Winia, director pentru Relaţii Internaţionale şi Servicii pentru Membri în cadrul FIFPro.
“Există discrepanţe foarte mari în ceea ce priveşte resursele de care dispun membrii noştri. Spre exemplu, sindicatul din Anglia este mult mai avansat decât cel din Muntenegru, având o experienţă mult mai mare, dar şi mai multe fonduri. Pentru sindicatul nostru din Muntenegru este imposibil să facă aceleaşi lucruri ca sindicatul din Anglia, dar pot să primească informaţii şi, cu puţină creativitate, pot să pună în aplicare cunoştinţele acumulate şi ideile pe care le-am împărtăşit”, a completat Winia.
În cadrul seminarului, s-a discutat şi despre recrutarea pentru noul an şcolar (2016-2017), în cadrul FIFPro Online Academy. Data limită pentru înscriere este 1 mai 2016, University College of Northern Denmark urmând să selecteze studenţii cei mai bine pregătiţi. Sindicatele jucătorilor sunt sfătuite să trimită cererile de înscriere până la data de 1 aprilie 2016. Markus Jukola, preşedintele sindicatului fotbaliştilor din Finlanda, JYP-PHA, consideră că baza de date a CV-urilor îi va ajuta foarte mult în procesul de aplicare: “Prin CV-Database arătăm că jucătorii nu au doar ADN de sportivi, dar şi multe alte calităţi şi aptitudini”, a spus Jukola. “Înainte, trebuia să caut prin lista de contacte atunci când cineva se interesa de un job. Baza de date îmi oferă mult mai multe posibilităţi să găsesc persoana potrivită.”
“Acest seminar mi-a confirmat că facem lucrurile aşa cum trebuie. De asemenea, am observat şi oameni noi la seminar, ceea ce înseamnă că tot mai multe sindicate iau în serios problema educaţiei şi numesc oameni care să îi ajute pe jucători în găsirea unei viitoare cariere.”, a mai spus Jukola.
Michele Evans din Scoţia a mai declarat că încurajează jucătorii să se orienteze şi spre alte domenii, nu numai sport: “Încercăm să educăm jucătorii cu privire la cine sunt ei. Stăm de vorbă şi încercăm să aflăm ce vor să facă şi care sunt calităţile lor. Foarte mulţi jucători vor să rămână în fotbal, să îşi ia licenţa de antrenor sau să managerieze o echipă. În această situate, noi îi avertizăm că sunt doar 42 de echipe în ţara noastră.”
FIFPro caută mai multe metode prin care să pregătească jucătorii pentru viaţa de după fotbal. Împreună cu UEFA, sindicatul internaţional a anunţat recent un curs prin care îşi propun să educe jucătorii cu privire la modul în care îşi gestionează finanţele.
Leave a Reply