AFAN este membru FIFPro, Federația uniunilor de jucători, și în cel mai recent episod al seriei „Union in Focus” subiectul a fost tocmai Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România. În prezent, 66 de organizații sunt asociate în cadrul FIFPro pentru a sprijini fotbaliștii profesioniști din întreaga lume. Astfel, mai jos, vă lăsăm, tradus din engleză, articolul scris de către prietenii de la FIFPro.
ISTORIC
Sindicatul fotbaliștilor români (AFAN) a fost înființat în noiembrie 1990, la sfârșitul regimului lui Nicolae Ceaușescu, de către 30 de jucători din Liga I și Vasile „Bubu” Sotir. Aceștia au fost susținuți juridic de Dumitru Costin, care lucra – și încă mai lucrează – pentru cea mai mare confederație sindicală din România (BNS). Sotir a devenit primul președinte AFAN. Era foarte apropiat de jucători, inclusiv de vedetele echipei naționale, precum Gheorghe Hagi sau Gică Popescu, pe care tot el i-a convins să se înscrie în sindicat.
A fost o perioadă în care jucătorii se confruntau cu condiții de muncă precare, cum ar fi neplata salariilor, după cum explică actualul președinte AFAN, Emilian Hulubei. „Acei jucători aveau două posibilități atunci când erau neplătiți: fie renunțau la banii care le erau datorați de către club și deveneau jucători liberi, fie rămâneau la club pentru a avea o șansă să își primească banii, chiar dacă cu întârziere”
În 2002, în cadrul unui protest uriaș, sute de jucători au mărșăluit pentru a lupta împotriva problemelor legate de neplata salariilor și a reticenței Federației de Fotbal (FRF) și a Ligii (LPF) de a lua măsurile corespunzătoare.
Emilian Hulubei, pe atunci un tânăr susținător, a fost acolo: „Peste 400 de jucători s-au alăturat acelui marș, care a dus la schimbări pozitive în reglementările privind statutul și transferul jucătorilor și la acordarea unui post în consiliul de administrație al Federației pentru sindicatul jucătorilor”.
Emilian a început să lucreze pentru AFAN în 2008, la un an după ce Dumitru Costin a preluat controlul sindicatului fotbaliștilor, într-o perioadă dificilă pentru organizație, deoarece mulți jucători își pierduseră încrederea din cauza comportamentului fostei conduceri.
„Doar câțiva membri mai aveau încredere în sindicat”, ne-a spus Emilian. „A trebuit să reconstruim organizația. A fost foarte greu la început. Alți stakeholderi nu ne recunoșteau și nu ne permiteau să ne întâlnim cu jucătorii.”
Emilian însuși tocmai își încheiase cariera la doar 27 de ani: „M-am certat cu patronul clubului meu. A intrat în vestiarul nostru după o înfrângere și a început să ne acuze că am aranjat meciul. Când a început să-l lovească pe portarul nostru, am încercat să intervin și atunci a început să mă împingă. A fost o ceartă mare în vestiar. A trebuit să intervină poliția pentru a o opri. Am părăsit clubul în echipamentul de joc și mi-am lăsat toate lucrurile acolo. Nu m-am mai întors niciodată. Am ars echipamentul acela”.
Când Emilian Hulubei ajunsese la club, patronul nu i-a dat niciodată o copie a contractului. „Mi-a spus că trebuie mai întâi să fie înregistrat la Federație, apoi îl voi primi. Dar nu l-am primit niciodată. Când m-am dus la FRF pentru a-mi lua copia, am aflat că înregistrase un contract fals.”
Emilian a apelat la ajutorul sindicatului, dar a pierdut procesul. Cu toate acestea, Dumitru Costin l-a convins să înceapă să lucreze pentru sindicat. „Mi-am dat seama că mulți jucători aveau nevoie de ajutor, mulți dintre ei nu știau ce au semnat. Am jucat la 12 echipe din România și am relații bune la toate echipele, pentru că eu eram mereu cel care cerea banii echipei.”
Hulubei a renunțat la meseria de antrenor pe care o practica în cadrul unui liceu cu program sportiv și, alături de Dumitru Costin, a condus relansarea AFAN. „Acum putem vizita toate cluburile din prima și a doua ligă fără nicio problemă. Toată lumea cunoaște AFAN, consiliul de administrație, avocații și personalul nostru.”
Situația actuală
1.090 de fotbaliști profesioniști activi sunt în prezent membri ai AFAN, precum și 2.300 de foști jucători și jucători amatori. Emilian Hulubei este președintele sindicatului, în timp ce Dumitru Costin este secretar general.
Spre regretul lui Emilian, o mare parte din timpul sindicatului este dedicat rezolvării litigiilor dintre jucători. „Anul acesta avem deja 435 de cazuri, ceea ce este mai puțin decât anul trecut, când am avut aproape 600. Este nevoie de mult timp, dar anul acesta am câștigat toate cazurile, cu excepția unuia.
Cele mai multe se referă la neplată. Cluburile nu plătesc jucătorii la timp, de cele mai multe ori din cauza unui management defectuos sau pentru că vor ca un jucător să plece.”
Emilian dă vina pe structura de conducere a Federației, care limitează influența echipelor profesioniste în procesul decizional. „280 de echipe au drept de vot și doar 36 de echipe sunt profesioniste. Practic, echipele de amatori decid”.
Ajutorul este pe drum: AFAN, împreună cu Liga și Federația, este pe cale să introducă contracte standard pentru jucători, care ar trebui să contribuie la scăderea numărului de dispute contractuale. „Ne așteptăm să îl finalizăm în timpul ședinței Comitetului Executiv al FRF, din 21 decembrie.”
Obiective și provocări
AFAN lucrează, de asemenea, la proiecte suplimentare. Una dintre principalele inițiative este creșterea gradului de conștientizare în rândul jucătorilor mai tineri cu privire la beneficiile de a fi membru al sindicatului. „Vrem ca mai mulți jucători să se implice activ în AFAN, nu doar pentru a ne sprijini, ci și pentru a ne face să înțelegem ce așteaptă jucătorii de la noi. Așteptăm fonduri europene pentru a angaja personal suplimentar pentru acest proiect”.
Emilian Hulubei a continuat: „Avem, de asemenea, un proiect de educație pentru a pregăti jucătorii pentru cariera lor după retragerea din fotbal și suntem pe cale să lansăm un program de educație financiară.
„Deși îmi petrec mult timp rezolvând litigii, îmi place munca mea. Îmi place să apăr drepturile jucătorilor. Îi cunosc pe toți jucătorii; sunt bun prieten cu mulți dintre ei. Mă sună tot timpul și îi ajut cu carierele lor, chiar și cu divorțurile, de exemplu.
„Ca sindicat, suntem pe drumul cel bun, iar jucătorii știu că le asigurăm spatele”.
📷: FIFPro.org
Leave a Reply