Narcis Răducan (42 de ani) e managerul de club din noul val. Apropiat de jucărori, Narcis știe cel mai bine problemele acestora, trăirile lor, dar vede și soluțiile de redresare.
Ești un manager tânăr, apropiat de jucători. Cum caracterizezi fotbalistul român de azi?
Talentat cum a fost mereu, mai puțin dispus la sacrificii, labil psihic (cu excepțiile de rigoare), inadaptabil, mai puțin însetat de performanță și mai mult materialist, mai informat și în continuare cu potențial, dar decalajul valoric e mai mare față de cei din țările importante.
Carențele juniorului român
Cum stă fotbalistul român din punct de vedere al pregătirii de la juniori? Ce carențe are?
Fizice, mentale, uneori tehnice (tehnica utilă de joc), dar cu un bagaj acceptabil tehnico-tactic.
Cum stă din punct de vedere mental? Au nevoie jucătorii români de psihologi?
Cred ca am răspuns deja. Da, orice sportiv de performanță care se luptă cu limitele propriului corp, văduvit de căldura familiei deseori, are nevoie de ajutor specializat, individual și în grup.
Jucătorii străini care vin în România sunt mai slabi sau mai buni decât cei români?
Nu se poate generaliza. De regulă, sunt mai buni și mai ieftini, dar au intrat și foarte mulți care erau sub fotbaliștii români. Personal, am căutat să aduc un străin care să facă diferența pe poziția sa și să ajute și colegul român să progreseze. De cele mai multe ori, am reușit, dar am avut și eșecuri.
Când ești neplătit cu lunile, mai poți juca fotbal?
În principiu, ne-am apucat de fotbal din dragoste pentru minge și pentru legende fotbalistice, și nu pentru bani. Rezultă că, atunci când intri în joc pe teren, uiți de toate, dar sigur că ai responsabilitatea de a-ți susține familia și te antrenezi tot mai greu când problemele financiare sunt cronice.
„Insolvența ucide performanța!”
Ce a însemnat insolvența pentru fotbalul românesc?
Deși e o formă legală de reorganizare, acceptată de societate și de mediul de afaceri, pentru sport înseamnă uciderea performanței și a noțiunii de respect pentru cei care muncesc și fac rezultate. Nu întâmplător, în competițiile organizate de UEFA, nu ai ce căuta în insolvență.
Tu cum vezi legea solidarității finaciare?
Eu mă bucur că există preocupare pentru ligile inferioare, de altfel motorul performanței autohtone, dar are iz de populism, pentru că, juridic, nu poți interveni în contractul altor părți. S-ar genera haos și mai mare. Sunt convins că vor găsi surse de finanțare pe alte căi, legale, viabile, pentru că bani la sectoarele inferioare înseamnă calitate mai bună în viitor în Liga 1.
Mai sunt tentați copiii să meargă la fotbal când văd atâtea probleme cu care se confruntă jucătorii din România în ultima vreme?
E adevărat că ne luptăm cu computerul, baschetul, handbalul, tenisul, teatrul, K1, mâncarea cu E-uri, pariurile, dar e sportul rege în continuare și emotia care o dă „match day” e unică.
Credit foto: prosport.ro
Leave a Reply