Dan Alexa (37 de ani), antrenorul lui ASA Târgu Mureș, vorbește tranșant despre problemele jucătorilor români și despre marile greșeli de management care s-au făcut în ultimii ani în fotbalul românesc.
Ai spus de curând că insolvența e un subterfugiu pentru cluburi și o mare problemă pentru jucători…
Exact. S-a găsit acest subterfugiu ca să ușureze cluburile de datorii, să le facă un plan de reorganizare, dar pentru fotbaliști nu e bine deloc. Doar Dinamo a reușit să iasă din insolvență și aud că s-ar putea s-o facă și CFR Cluj. Eu am trăit la Rapid insolvența, iar apoi a urmat falimentul. Rapid e un club fabulos în România, cu foarte mulți suporteri. S-au făcut foarte multe greșeli în trecut, și nu doar la Rapid. Am ajuns în situația în care suntem din cauza managementului prost.
E vorba de salariile foarte mari care s-au dat?
Salarii foarte mari, goana după acel loc care ducea direct în grupele Champions League. Mulți patroni au investit foarte mult pentru a prinde acel loc, era un premiu foarte mare pentru intrarea în grupe…
Păi și când jucai tu erau salarii mari, nu?
Chiar aceea a fost perioada cu loc direct în Champions League. Multe echipe nu au reușit să ajungă acolo. Salariile foarte mari și pe mulți ani de contract nu au fost plătite, s-a mers la FIFA, la UEFA, erau și taxe mari la stat, pentru că la un salariu mare și taxele sunt pe măsură.
Legea insolvenței s-a modificat în aprilie. Jucătorii pot deveni liberi de contract dacă sunt neplătiți timp de trei luni.
Da, acum e mai bine, înainte jucătorii nu piuteau face nimic. Problema e alta. Ne-am afundat foarte mult și, dacă autoritățile române nu pot da o lege care să ajute sportul, eu cred că va fi și mai rău. E foarte importantă readucerea cluburilor de tradiție în prim-plan, acestea să fie ajutate un pic. Campionatul a pierdut din interes, nu mai sunt acele derby-uri care creau o emulație în jurul spectatorilor. Au dispărut echipele de tradiție și, automat, interesul pentru fotbal a scăzut dramatic. Fotbalul nostru trăiește din drepturile tv și mă gândesc că, nemaiexistând interes, televiziunile nu vor mai plăti nici ele atâția bani.
Intervenție a Guvernului!
Păi cine să ajute cluburile de tradiție?
Chiar și cu o intervenție a Guvernului. Dar, într-o țară în care economia merge prost, e greu să se facă eforturi pentru sport. În ritmul ăsta, fotbalul românesc, care oricum e în colaps, se va duce dramatic în jos.
Au intrat nște bani la FRF pentru calificarea la Euro, poate ar trebui date niște împrumuturi, ajutoare…
Trebuie schimbate legile. Autoritățile locale să fie lăsate să sprijine sportul. Sunt primării care nu pot susține sportul, deși ar vrea, dar nu au temeiul legal. Consiliile locale știu de ce bani dispun, cât să aloce pentru sport, dar nu e o lege clară.
La cât s-a furat legal pe la primării…
Totul trebuie să fie clar. Nu văd luminița de la capătul tunelului fără niște legi care să ajute sportul. Patronilor le este frică să mai bage bani, să mai aibă expunere.
De la FRF și LPF trebuie să plece totul!
FRF și LPF nu ar trebui să se impice mai mult în salvarea fotbalului?
Păi normal că de la aceste instituții ar trebui să plece totul. Trebuie investit foarte mult în academii, acesta este viitorul. Trebuie un moment zero, să ajutăm juniorii, să facem niște academii. Nemaiexistând bani, fotbalul românesc se va axa foarte mult pe jucătorii tineri. Dacă aceștia sunt modești și nu au o bază de pregătire bună, și fotbalul va fi modest.
La Târgu Mureș există preocupare pentru juniori?
Există un centru de excelență, dar eu zic că exemplul Academiei lui Hagi este cel mai bun, este de departe cel mai viabil. Hagi a investit foarte mult, nu numai bani, dar și suflet. Viitorul Constanța va avea un cuvânt greu de spus în fotbalul de la noi mulți ani de acum înainte. De-abia acum Viitorul începe să fie o afacere profitabilă, pentru că an de an vor apărea doi-trei jucători foarte buni.
N-ar fi mai bine ca toate cluburile să prezinte niște garanții bancare înainte de începutul campionatului?
Avem nevoie de Rapid – Steaua sau de Poli – Dinamo
Așa ar fi ideal, dar am rămâne cu două-trei echipe. Trebuie găsită o soluție de mijloc, trebuie date niște legi care să ajute sportul, niște legi care să faciliteze investițiile în academii, readucerea în prim-plan a cluburilor de tradiție, pentru că oamenii vor să vadă meciuri Rapid – Steaua sau Poli Timișoara, cu echipa de tradiție și cu galeria, împotriva lui Dinamo. Altfel, fotbalul românesc nu mai are viitor.
ASA mai supraviețuiește? Am înșeles că sunt restanțe salariale de peste șase luni…
La Târgu Mureș este o situație foarte grea, sunt jucători neplătiți de 8 luni. Avem asigurări că se aprobă bugetul pentru sezonul în curs, dar banii vor intra abia prin februarie-martie și să nu fie prea târziu. Sunt jucători care vor să-și depună memorii. La Târgu Mureș este situația cea mai dificilă din Liga 1. O echipă care acum doi ani se bătea la titlu, o echipă iubită. Ar fi păcat să dispară, dar e foarte posibil să se întâmple asta.
Din banii de drepturi tv nu s-au mai plătit salarii?
Păi s-au mai plătit restanțe mai vechi. Din banii care vor intra în ianuarie, la fel.
E posibilă o grevă!
E posibilă o grevă a jucătorilor din România.
Îți dai seama că e posibilă. Fiecare jucător are problemele lui acasă. Cunosc foarte bine situația, ei au înțeles ce se întâmplă, dar, când nu vor mai putea, e posibilă și o grevă. Măcar să se poată face ceva concret pentru ei.
Se simte nevoia unor manageri specializați?
Orice om specializat în acest domeniu e binevenit. Ar fi excepțiomal să avem asemenea oameni. Oricum, ceva trebuie făcut, pentru că fotbalul de la noi merge din rău în mai rău. Și nu numai fotbalul, ci tot sportul, iar etalon e gimnastica, unde nici pe departe nu mai suntem ceea ce am fost.
Tu cum reușești să îi mai ții pe băieții din lot?
Sunt foarte sincer cu ei. Pentru ei e foarte important să joace bine. Dacă joacă prost, nu îi ajută cu nimic.
Leave a Reply