„Respectați fair play-ul!”. Acesta este cel mai important mesaj pe care Sindicatul Internațional al Fotbaliștilor (FIFPro) îl va transmite participanților la Cupa Mondială a persoanelor fără adăpost, care se va desfășura în perioada 10-16 iulie, la Glasgow (Scoția). Pentru al patrulea an consecutiv, FIFPro va decerna Premiile Fair Play celor care dau dovadă de sportivitate și corectitudine ieșite din comun pe terenul de joc. Arbitrul va nominaliza câte un jucător în acest sens la finalul fiecărei întâlniri. La ceremonia de premiere va participa toată echipa câștigătorului, pentru că fotbalul este un sport de echipă, a scris fifpro.org.
„Principalul obiectiv la Cupa Mondială a persoanelor fără adăpost nu este să câștigi competiția, ci să recâștigi controlul asupra vieții tale”, a explicat Tony Higgins, purtătorul de cuvânt al FIFPro.
Fiecare participant are o poveste impresionantă
La ediția din acest an a Cupei Mondiale vor participa peste 500 de jucători din 52 de țări, toți fără adăpost. Unii au avut probleme cu alcoolul, alții cu drogurile, alții au ajuns în această situație din cauza problemelor de familie. „Fiecare jucător are povestea lui, care emoționează. Cu ajutorul Cupei Mondiale și al celor 73 de parteneri ai noștri, toți acești oameni vor avea o nouă perspectivă în viață. FIFPro este mândru să participe la acest eveniment de caritate”, a spus Higgins. La rândul său, Mel Young, co-fondator al Cupei Mondiale pentru persoanele fără adăpost, a declarat: „Suntem extrem de recunoscători FIFPro-ului pentru sprijin și pentru solidaritate. Instituirea unui premiu zilnic pentru Fair Play a avut un foarte mare succes în ediția precedentă și vom fi bucuroși să celebrăm din nou excelența umanității. Fotbalul este cea mai importantă forță a Binelui”.
Sprijin de la sindicatele fotbaliștilor
Mai multe sindicate ale fotbaliștilor susțin participarea echipelor la Cupa Mondială a persoanelor fără adăpost. Astfel, PFA din Scoția ajută Street Soccer Scotland cu echipamente și mingii, PFAI din Irlanda ajută Irish Homeless Street Leagues cu încălțăminte, FPAI din India ajută Slum Soccer cu echipamente și mingii, iar PFA din Anglia sprijină Oasis-Reach, o echipa din Africa de Sud. „Fiecare reprezentant al sindicatelor care a asistat la meciurile din Cupa Mondială a văzut că sunt bani bine investiți”, a fost de părere purtătorul de cuvânt al FIFPro.
credit foto: fifpro.org
Leave a Reply