Adrian Mihalcea (împlinește 40 de ani pe 24 mai) a mai antrenat Unirea Slobozia și Berceni, iar acum e pe locul 1 al Seriei I din Liga a doua cu Dunărea Călărași și se află în luptă direct cu Rapid pentru promovare. Primul meci din play-off cu giuleștenii va avea loc chiar mâine, la București, de la ora 17:30, iar returul e pe 7 mai, la Călărași.
Cum e să fii antrenor în Liga a doua din România?
E destul de dificil, ținând cont de condiții. Nu sunt terenuri de antrenament, există prea puține mijloace de informare, dar e un start pentru o carieră de antrenor. Am câștigat experiență, n-am vrut să ard etapele.
Ai avut probleme cu primirea banilor la echipele pe care le-ai antrenat?
Am avut o problemă la Berceni, dar între timp s-a reglat. Sunt un caz fericit. Știu că există probleme în alte părți.
Nu mai tratați fotbaliștii ca sclavi!
Mulți spun că situația e dezastruoasă în Liga a doua. Ce crezi că ar trebui făcut pentru o redresare importantă?
În primul rând, ar trebui clarificată situația finanțării de către Consiliile locale. Nu știu dacă sunt trei echipe în ambele serii care să facă față fără ajutorul banilor de la autoritățile locale. Toată lumea trebuie să știe clar cât ar putea să dea și ce ar putea să dea. O altă problemă foarte importantă este faptul că fotbaliștii trebuie să nu mai fie tratați ca sclavi. Sunt jucători neplătiți de multe luni, dar li se pune sula-n coaste, să nu declare. Apoi, calitatea fotbalului e destul de jos. Văd că s-a reglementat deja introducerea juniorilor în teren. Din păcate, nu vine nimic în urmă.
Aici ar trebui susținut un pic fotbalul, la juniori…
Da, și de autorități, și de federație. Când eram eu junior, aveam tot felul de turnee, campionate, nu era timp liber prea mult, intram în competiție foarte des și asta a dus la creșterea nivelului de performanță. Ne antrenam zilnic, participam la competiții la sfârșit de săptămână, așa am crescut. Acum văd că se antrenează o dată, de două ori pe săptămână. Prea puțin.
Noul sistem, cu o singură serie de 22 de echipe, poate schimba ceva?
Iar facem referire la lipsa finanțelor. Dacă s-ar reglementa chestia asta și echipele ar avea un buget bun, pe care s-ar baza, atunci acest sistem cu 22 de echipe ar fi foarte ok, ar crește un pic interesul și pentru spectatori, și pentru mass-media. Meciurile ar fi mult mai atractive. Dar ne lovim de problema banilor, a deplasărilor, a neplății jucătorilor.
În Liga a doua, se trăiește de la o lună la alta
Cum îi simți pe jucătorii din Liga a doua? Sunt blazați, resemnați?
Nu-mi permit să vorbesc despre jucătorii de la alte echipe, dar pot să spun că la Călărași nu avem nicio problemă financiară, toți suntem conectați și dornici. Probabil că la alte echipe, unde nu și-au mai primit banii de mult timp, jucătorii nu sunt așa de fericiți. În Liga a doua nu sunt bani mulți, sunt bani ca să trăiești doar de pe o lună pe alta. După ce că sunt puțini, nu îi primesc nici la timp. Și atunci, interesul fotbaliștilor nu mai e atât de mare. Se lasă de fotbal și merg la muncă în străinătate.
Călărașiul n-a fost niciodată în Liga 1. Cum e atmosfera?
Lumea e dornică, dar știe că va fi greu să promovăm. Toți oamenii, de la autorități la spectatori, vor să vadă echipa în Liga 1. Autoritățile și cei din executivul clubului fac toate eforturile pentru a ne susține să promovăm. Au pus la punct și dosarul de licențiere, vor să modernizeze un pic și stadionul. Suntem un club cu datorii zero.
Ce-ți dorești în carieră în continuare?
Nu-mi doresc să mai rămân mult timp la Liga a doua. Mi-am făcut deja stagiatura, sunt deja la al treilea club, acum vreau să performez și sunt convins că o voi face. Singurul impediment este că nu am licența Pro, dar mă voi înscrie la cursuri în primăvara anului viitor. Vreau să cresc cum am făcut-o și ca jucător. Am luat-o de jos și vreau să ajung ca anttrenor măcar la nivelul la care am ajuns ca fotbalist.
Ai un mesaj pentru toți jucătorii și antrenorii din România?
Marea problemă este că nu sunt uniți. Dacă s-ar uni și ar marșa cu toții la formele de protest ale Asociației, atunci unele probleme s-ar rezolva. Jucătorii nu ar mai fi considerați sclavi. Mi-ar plăcea să văd o unitate mult mai mare.
Poate că există și o teamă de consecințe…
Dacă sunt câteva sute de jucători care fac același lucru, teama ar dispărea.
Credit foto: afcdunarea-calarasi.ro
Leave a Reply