Vali Negru (33 de ani), fost jucător al echipelor Sportul Studențesc, Rapid, Petrolul sau Unirea Urziceni, urmează cursurile de management sportiv inițiate de Sindicatul internațional al fotbaliștilor și denumite FIFPro Online Academy.
Cum ai auzit de acest proiect?
De pe pagina de facebook a AFAN. Am luat legătura cu ei și mi-au spus ce pași trebuie să urmez. Îmi doream de mult să fac un curs de management sportiv, dar nu prea erau la noi în țară.
Ești primul fotbalist român care face un astfel de curs…
Păi nici nu e de mult timp.
Și cât durează?
Trei ani jumate. Doi ani faci management, iar restul – management sportiv.
Ce calificare ai după ce termini?
Poți deveni conducător de club, problema e să te și vrea cineva. Eu cred că vom avea nevoie de oameni calificați, bine pregătiți, în fotbalul nostru. Visul meu este să devin antrenor, dar în viață nu știi cum se așează lucrurile.
Cu antrenoratul în ce stadiu ești?
Deocamdată, sunt la cursurile pentru foștii jucători de performanță pentru licențele B și A. Eu am deja B-ul, dar aceste cursuri mă ajută să iau A-ul până la sfârșitul acestui an.
Cum poți urma cursurile
Cursurile cu FIFPro se fac la distanță?
Pe Internet. Ai un cont, pe care poți să-l accesezi doar tu. Aici îți vin cursurile filmate de ei, iar tu acasă deschizi, îl asculți pe dom’ professor cum vorbește, deschizi și cartea, iar la un anumit interval de timp ai și niște teme de făcut, unde trebuie să folosești ce ai învățat până atunci. De exemplu, pentru primul semestru am avut două teme și o examinare finală. Am dat examen la începutul lui ianuarie. Dacă nu treci din trei încercări, nu poți să mergi mai departe.
Ai trecut?
Da, în notele românești am luat cam 7. E alt sistem de notare.
De ce ar face și alți fotbaliști un astfel de curs?
Păi e bine să îl facă, să învețe, să se perfecționeze.
Are timp un fotbalist să facă un astfel de curs?
Păi trebuie să vezi lecțiile astea, care îți iau vreo oră jumătate, chiar două. În medie, cam o lecție pe zi.
Lecțiile sunt în engleză?
Da, numai în engleză.
Ai recomanda acest curs și altor jucători?
Bineînțeles. Cine vrea trebuie să contacteze AFAN. Cei de acolo m-au ajutat foarte mult, în special Andreea (n.r. – Andreea Tuluc, consilier sportiv la AFAN).
E nevoie de oameni bine pregătiți
Simți nevoia de specialiști în fotbalul românesc?
Clar e nevoie de oameni bine pregătiți. Deja se fac niște cursuri la FRF pentru președinții din Liga 1 și câțiva din a doua. Merg și eu la acele cursuri, unele lucruri le știu deja de la cursurile FIFPro, dar e foarte bine că există această preocupare. Trebuie să se schimbe ceva și în fotbalul nostru. Nu poți să fii la nesfârșit un președinte care bate la ușa patronului după bani. Trebuie să încerci să faci tu rost de bani pentru echipă, iar dacă nu știi să faci astfel de lucruri… Vorbim despre un viitor mai bun, probabil va mai dispărea și corupția, se vor face lucrurile mai transparent.
În fotbal sau în general, în țară?
În țară. Știi cum se face acum, îți dau ceva, tu îmi dai înapoi nu știu cât. În fotbal, au mai început să se miște lucrurile. Și ca management, și ca marketing. Dinamo se mișcă bine, Steaua încearcă să facă unele chestii.
Șiman cum a fost ca și conducător?
Eu cât am lucrat cu el, a fost în regulă, nu am avut nicio problemă. De fiecare dată când a promis ceva, s-a ținut de cuvânt. După aceea, am auzit lucruri foarte urâte, nu știu câte din ele sunt adevărate, dar îmi pare rău că Sportul a ajuns în situația în care e acum. Cu siguranță, e și vina lui.
Ai semnat și tu în alb la el?
Nu, nu. Nici nu mi-a zis vreodată să semnez în alb.
Importanța psihologului la un club de fotbal
Ești licențiat în psihologie?
Am terminat Facultatea de Psihologie.
Și nu te-ai gândit să profesezi?
M-am gândit, dar deocamdată încerc să rămân pe partea asta, cu fotbalul la modul direct.
Ai simțit nevoia de un psiholog când jucai fotbal?
Da, da, da, cu siguranță. Din păcate, nu prea e folosit acest ajutor. Pentru că psihologul ajută antrenorul să scoată maximum dintr-o echipă. Se apelează la el doar în cazuri extreme, deși ar trebui să facă parte permanent din staff. Afară se lucrează cu psihologi și la nivel de copii și juniori. Aceștia au nevoie de consiliere, mai ales când fac pasul spre echipa mare, dar și până atunci.
Credit foto: a1.ro
Leave a Reply