Sindicatul jucatorilor de fotbal din Venezuela, AUFPV, incearca sa obtina sprijinul Ministerului Sportului, Ministerului Muncii, precum si cel al Tribunalului de Stat pentru a rezolva o problema de actualitate pentru multi jucatori, ale caror cereri nu sunt tratate in mod corespunzator de catre CNSL.
Exista doua mari deficiente in ceea ce priveste CNSL-ul din Venezuela. In primul rand, comisia nu este constituita paritar, conform prevederilor FIFA. In al doilea rand, hotararile luate de catre CNSL nu sunt respectate si puse in aplicare, cauzand probleme grave.
Secretarul Genaral al AUFPV, Timshel Tabarez, explica situatia: “CNSL-ul din Venezuela este format doar din Presedinte, Dr. Rodrigo Rivera, care vine foarte rar la Federatia de Fotbal. Presedintele a fost numit atunci cand au avut loc alegerile Federatiei de Fotbal din Venezuela pentru perioada 2013-2017. In cadrul acestor alegeri, jucatorii de fotbal au avut doar un vot din 65. In prezent, Presedintele nu a mai fost la federatie de 5 luni. Apar astfel probleme cu privire la luarea deciziilor, rapiditatea judecarii dosarelor, respectarea procedurilor regulamentare si a termenelor. »
Federatia de Fotbal si CNSL-ul din Venezuela nu iau masuri pentru a nu afecta cluburile. Prin urmare, sindicatul fotbalistilor a inaintat cererile respective catre Consiliul de Onoare, pentru a fi aplicate cluburilor sanctiunile corespunzatoare.
Tabarez continua : « In general, in cazul in care deciziile CNSL nu sunt puse in aplicare, dosarele sunt inaintate Consiliului de Onoare (similar Comisiei de Disciplina) pentru aplicarea sanctiunilor corespunzatoare. Obiectivul nostru in acest an, avand in vedere lipsa de reactie din partea CNSL, este sa transmitem cererile direct la Tribunalul de Stat al Venezuelei, astfel incat cluburile sa fie obligate sa respecte ceea ce este prevazut cu privire la drepturile lucratorilor (jucatorilor de fotbal). »
Sindicatul fotbalistilor este ingrijorat in special de litigiile a 19 jucatori de la 5 cluburi diferite. Majoritatea cazurilor au ca obiect neplata drepturilor salariale. CNSL a emis deja decizii in favoarea jucatorilor, insa acestea nu sunt puse in executare.
Mai mult decat atat, unul dintre jucatori a trebuit sa isi plateasca operatia la genunchi, pentru ca, clubul nu a achitat-o. Un alt jucator a primit un cec fara acoperire. Cele mai grave situatii sunt cele de la clubul Estudiantes de Merida, unde jucatorii au salarii restante de 2 ani.
Urmatoare actiunea a AUFPV va fi sa inainteze cererile catre organele statului (Ministerul Sportului, Ministerul Muncii si al Securitatii Sociale, si catre toate celelalte organisme responsabile cu securitatea in munca) pentru nerespectarea de catre cluburile din Venezuela a tuturor prevederilor legale.